Ot Tipi Teff Grass
Teff grass son yıllarda Dünyada en çok konuşulan ve talep gören bir kaba yem bitkisi olmuştur.Az suyla büyüyebilen bir kaba yem çeşididir.Yaz sıçaklarında hayvan yetiştiricisine çok kaliteli ot vermektedir.Tekrar tekrar büyüyebilmektedir.Yaz ayları boyunca 3-4 kez biçilebilmektedir.Sorgum sudan otu ve mısır gibi yaz sıçaklarını sevmektedir.İtalian ryegrassın yazlık şekli gibidir teff grass.Sıçaklda çok hızlıgelişen yazlık bir ottur.
Teff Grass özellikleri bakımından hem yazlık hem de çok kaliteli; yeşil ve kuru otu olan bir yem bitkisidir. Teff Grass özelliği: Yüksek proteinli bir kaba yem bitkisi olmasıdır. Diğer bir özelliği de hazmının kolay olmasıdır.
Teff grass tohumunun 2 çeşidi vardır. Biri ot tipi teff grass ikincisi tahil tipi teff. Tahıl tipi teff tahıl amaçlı insan gıdası olarak ekiir. Tohumları biçerdöverle hasat edilip depolanır. Sonra insan gıdası olarak tüketime sunulur.Ot tipi teff grass ise hayvan yem bitkisi olarak ekilir. Hayvanların kaba yem ihtiyacını karşılamak için kullanılır. Ot tipi teff grass tohumunu Türkiye'ye ilk kez 2008 yılında Torunoğlu Tohumculuk getirttirmiştir. Çiftçilerimizin aldanmaması için teff tahılını yem bitkisi amacıyla satın almamaları gerekir. Türkiye'den sadece ot tipi teff grass Torunoğlu Tohumculukta mevcuttur. Teff grass tohumu satın alırken OECD belgeli orjinal ot tipi olduğundan emin olunuz. Kesinlikle tahıl tipi teff i satın almayınız.
Teff grass ve italian ryegrass yem bitkileri arasındaki en bariz fark,teff grass sıçak mevsimde,ryegrass serin mevsimde yetişebilmesidir.Teff grass italian ryegrassa göre daha ince daha yumuşak bir ottur.İtalian ryegrass tohumunu Türkiyeye kazandıran Torunoğlu Tohumculuk teff grassıda ülke gündemine taşımıştır. Teff grass yazlık ot ekim tarihinden ihtibaren yaklaşık 40 günde biçim ve otlatma yüksekliğine ulaşmaktadır.Harika kuru ot balyası olmaktadır.İnek ,manda,koyun,keçi ve at yetiştiriçileri teff grassı ot kalitesinden dolayı talep etmektedir.
Tefff grass hem tahıl hemde yem bitkisi olarak dünyada ilgi görmektedir.Teff bitkisi yetiştiriciliğini firmamız resmen başlatmış bulunmaktadır.Hayvanlarda yüksek et ve süt artışı sağlayan teff grass yem bitkisi tohumundan dekera 1 kg,hektera 10 kg ekilmektedir.Teff grass tohumu çok küçük olduğundan ekimde toprak hazırlığı çok önemlidir.Toprak çok ince hazırlanır.Teff tohumu 0,5-1 cm derinliğe sıkıştırarak ekilir.Teff tahılından hem un,hem ekmeği hemde çayı yapılmaktadır.Afrikalı insanların beslenmesinde çok önemli bir rol üslenmektedir.Teff tohumu nerden alınır diye tasa etmeyin arayın firmamızı kapınıza kadar gönderelim.
Teff grassın besin değerleri çok yüksektir.%12-20 arasında ham protein içermektedir.Teff grass dünyada keşfedilmeyi bekleyen bir hazine gibidir.Teff grass tohumunun fiyatını öğrenmek için web sitemiz iletişim bölümünden bize ulaşabilirsiniz.
Teff Grass: Yaz aylarında kaliteli yeşil ot bulmak çok zordur.Süt fiyatlarının en yüksek olduğu dönemde yeşil otun olmaması hayvan yetiştiricileri için büyük bir kayıptır.Yer yer yeşil ot açığını sorgum- sudan otu ile karşılanmaya çalışılsada fabrika yemlerine bağımlılık devam etmektedir.Tam bu noktada yurt dışından yeni ithal edip getirdiğimiz yaz otu çiftçinin can simiti olmuştur. Fabrika yemlerinden ve mısır silajından büyük bir tasarruf ve hayvanlarda yüksek verim artışı sağlamaktadır. Atlarda, büyükbaş ve küçükbaş hayvanlarda yüksek performans artışı sağlar.
Teff Grass Yem Bitkisi'nin Kuru Ot Besin Değerleri
Kuru Madde (Ton) : 4-8
ADF (Asit Deterjan Fiber) : 32-38
NDF (Nötral Deterjan Fiber) : 53-65
Ham Protein (Kurusunda, %) : 9-14
Toplam Sindirilebilir Besin Ögeleri : 55-64
Arpa buğday hasatı döneminde ikinci ürün olarak ekimi yapılan çok yüksek besin ihtiva eden bir yem bitkisidir.
- Mayıs - Haziran – Temmuz – Ağustos - Eylül aylarında sulu şartlarda yetişen tek yıllık yazlık yem bitkisidir.
- Hayvanlar için yüksek kaliteli yem olarak kullanılır
- Birinci biçim ekilişten 30-40 gün sonra yapılır. Diğer biçimler için ise 25 gün beklenir.
- Her biçimde dekardan 2 ton üzerinde yeşil ot, yaklaşık 700 kg civarında kuru ot elde edilir.
- Yılda 3 - 4 biçim alınır.
- Hayvanlara yaş ot olarak verilebileceği gibi kuru ot ve sılaj olarak da kullanılabilir. Ayrıca hayvanların otlatılması için çok uygundur.
- Hayvanlarda yüksek verim artışı sağlar.
- Lezzetli olduğu için hayvanlar tarafından iştahla yenir.
- Her biçimden sonra dekara 20-25 kg azot atılması önerilir.
- Biçim yüksekliğinin 7 -10 cm arasında tutulması tavsiye edilir.
- Verim ve kalite için 30 – 40 gün arasında hasat edilmesi önerilir.
- Yaz otu at hara sahipleri tarafından yoğun ilgi görmektedir.
-Yaz otunun hazmı çok kolaydır.Mısır silajındaki gibi ineklerde ve damızlık gebe düvelerde yağlanmaya yol açmaz.
-Kaba yem kalitesi çok yüksektir.İnce zarif bir bitki olduğundan tarlada biçildikten sonra,kısa sürede kuruyarak ot balyası yapılır.
Yem bitkisi tohum fiyatları için tel.0555 9975075 0532 2664041 0322 2398808