MACAR FİĞ 

Macar fiğ baklagil yem bitkileri içerisinde seçkin bir yem bitkisidir.Adi fiğ gibi çiftçilerimiz tarafından yaygın ziraatı yapılmaktadır.

Çok sert geçen kışlarda dahi donmadan kalabilir.Tahıl üretimi yapılan topraklarda rahatça  yetiştirilir.Biçilen ürün kurutularak veya silaj yapılarak değerlendirilir.Besin değeri oldukça yüksektir.Erken hasat edildiğinden ikinci ürün yetiştirilebilir.

MACAR FİĞ TOPRAK HAZIRLIĞI

•       Toprak isteği bakımından fazla seçici değildir.

•       Sonbaharda ekimden önce pullukla derin bir sürüm yapılmalı,ardından yüzlek bir toprak işlemesi ile tarla ekime hazır hale getirilmelidir.

MACAR FİĞ EKİMİ

Macar Fiği bölgemizde Eylül-Ekim  ayları içerisinde ekilmeli,böylece kışa yeşermiş olarak girmesi sağlanmalıdır.Dekara 10-12 kg tohum kullanılmalıdır.Sıra arası mesafeler ot üretimi için 15-20 cm tohumluk üretiminde ise 30-40 cm’dir.Ekim derinliği ağır topraklarda 3-4 cm,kumlu topraklarda ise 6-7 cm olmalıdır.

Ekim sonrası tarlaya merdane ve tapan(sürgü) çekilmelidir.

Sert iklim bölgelerinde erkenci ilkbahar ekimide yapılır.

MACAR FİĞ TAHIL KARIŞIMLARI

Fiğlerin yatmasını önlemek,kaliteli ve daha fazla ot üretmek için tahıllarla karışık yetiştirilmesi önerilir.Karışık ekimde ot almak için 6 kg macar fiği+4-6 kg tahıl(arpa,buğday,kışlık yulaf) tohumu ekilir.
GÜBRELEME Macar fiği ekilmeden önce toprak tahlili yapılmalıdır.zun yıllar fiğ ve bezelye yetiştirilmeyen tarlaya ekim yapılacaksa tohumlar bakteri kültürü ile aşılanmalıdır.

    Macar fiği kökleri fazla azotlu gübreye ihtiyaç duymadığından ekimle birlikte 1-3 kg/da saf azot vermek yeterlidir.Sadece fosforca fakir ve sulanabilen alanlarda ekimle beraber 8-10 kg/da saf fosfor verilmelidir.Bu nedenle ekimle beraber fosfor içeriği fazla olan kompoze gübreler kullanılabilir.

MACAR FİĞ YABANCI OT İLAÇLAMASI

Macar fiği eğer tahıldan sonra ekiliyorsa tahılda yabancı ot mücadelesinin zamanında ve gereği kadar yapılması,yabancı ot problemini ortadan kaldırır.

Ekimden sonra ilkbaharda çıkan hayvanların yiyemeyeceği yabancı otlara  karşı yabancı ot ilaçları ile mücadele yapılabilir.

MACAR FİĞ  HASATI,KABA YEM HASATI

•       Macar fiğinin meyve çatlatmama özelliği nedeniyle tohum kaybı az olduğundan tohum üretimi kolaydır.Tohum için yetiştirildiğinde alt baklaları esmerleştiğinde hasat edilir.Elde edilen tohumlar iyice kurutulmadan depolanmamalıdır.

•       Macar fiğinden silaj yapmak ve  ot almak için fiğ tahıl karışımları, fiğ çiçeklenme döneminin başında veya ortasında biçilmelidir.Biçilen ot kurutularak veya silaj yapılarak saklanır.

•       Macar fiğinde dekara 800-1000 kg yeşil ot veya 200-250 kg kuru ot alınabilir.

•       Tahılla karışık ekimde dekardan 400-500 kg kuru ot elde edilebilir.

•       Sulanan yerlerde dekardan 2-3 ton yeşil ot,500-750 kg kuru ot elde edilebilir.

•       Tohum üretimi için ekildiğinde,dekardan 80-100 kg tohum elde edilebilir.Macar fiğ ot balyası hayvan yetiştiriçileri tarafından çok tercih edilmektedir.

.

 

fiğ tohumu


Facebook Twitter Google+ LinkedIn Pinterest Addthis